Kategorie
- Dárkové poukázky
- Doplňky, dárky a dekorace
- Amulety
- Aromaspreje a "šamanské parfémy"
- Ayahuasca
- Ayurvédské konvičky
- Digitální váhy
- Ezoterická kyvadla
- Fontány do interiéru
- Květy života a posvátná geometrie
- Lampy
- Obaly na mobily a notebooky
- Polštáře a meditační polštáře
- Potřeby na jógu
- Přehozy a osušky
- Příslušenství k maté
- Samolepky
- Stojánky a podložky na vonné tyčinky a svíčky
- Stolky
- Svíčky
- Zajímavosti (nejen) z Kolumbie
- Zápisníky
- Živá dekorace (Růže z Jericha)
- Zvonkohry
- DOPRODEJ
- Ekologická drogerie
- Etnobotanické vzorky
- "Šamanské parfémy" (aromatické esence)
- Adaptogeny (rostliny pomáhající při stresu a únavě)
- Afrodisiaka (podpora sexuálního vzrušení a libida)
- Ajurvédské byliny
- Doplňky stravy
- Entheogeny (rozšiřující vědomí)
- Extrakty z rostlin
- Kakao a káva
- Kambo
- Konopné produkty
- Kratom
- Krémy a balzámy
- Mapacho – vykuřovadlo
- Neobvyklé rostliny
- Oleje
- Rapé (hapé)
- Relaxanty
- Sananga
- Sangre de drago – dračí krev
- Semena
- Stimulanty
- Superpotraviny a detoxikace
- Valhalla edice
- Vykuřovadla
- Harmonizování vody, nádobí
- Hudební nástroje
- Knihy, karty a CD
- Ladírna doporučuje
- Oblečení
- Obrazy, plakáty, fotografie, kalendáře
- Online kurzy
- Šperky
- Zdravá výživa
Vyberte si měnu
Tak jsem si myslel, že sem nebudu psát žádné vitariánské recepty, protože stránek, popisující různě důmyslně kreativní i geniálně jednoduché ovocné a zeleninové a oříškové a klíčkové syrové kombinace je mnoho a mnoho a mnoho a mnoho a mnoho.
Každopádně inspirace mnou proudí víc a víc, a tak evidentně mám a budu mít nápady na živá jídla (nejspíš asi hlavně ovocná 🙂 ), která jsem ještě nikde neviděl, a tak se o ně budu dělit. Tak začínáme 🙂
Fruktariánovy 100% banánové kreace
“Přepadly” mě už včera banánovo-kakaové chutě, dnes pokračovaly. Předevčírem večer jsem měl chuť dát do sušičky pár banánů na klasické banánové palačinky, teď si čtu, že Marie dává do “těsta” i citrony, to jsem nedal, a také byly moc dobré. Zchroupal jsem je nadšeně včera na oběd samotné, a tak jsem večer “zadělal” na další várku.
Umixoval jsem dvakrát dva banány, do jedné várky dal asi dvě lžičky syrového nepraženého kakaa. Mám sušičku s kruhovými pláty, dal jsem to na pečící papír potřený trochou oleje, aby šly snadno sundat. Po asi 8 nebo kolika hodinách sušení na nějakých 40 °C to vypadalo takto – jedna kakaová a jedna čistě banánová placka:
Napadlo mě, že bych z nich mohl udělat jakési 100% banánové “toastíky”. No dobře, je tam trošku kakaa, tak 99,5% banánové toastíky s trochou kakaa. Kakao ale není nutné, jde to i bez něj. Aneb proč nejíst po vzoru klasické dětské vtipné “chlebové pochoutky” (mezi dva tlustší krajíce chleba se dá jeden tenčí) banány s banánem, že? Aneb poslední dobou mě nějak baví slůvko “aneb” 😀
Ingredience
Banány (počet dle hladu, chuti a libosti)
RAW kakao (není však nutné)
Varianta č. 1 – “obložený krajíc banánu”
Banánové placky nakrájíme na menší tvary, naklademe rozmixovaný banán – vytvoří to skvělý krém (případně rozmixovaný s kakaem), poklademe na kostičky nakrájený banán. To pak vypadá třeba takto:
Varianta č. 2 – “banánové sendviče”
Když nám takovýto “krajíc” nestačí, můžeme vrstvit dál a dál. Na nakrájené banány dáme ještě trochu banánového krému a připlácneme dalším kusem sušené placky. A na to další krém, na to další kolečka banánu, další krém. Jednoduché, že?
Vytvořil jsem si sendviče se vším všudy, a tak jako z každého správného sendviče kydá náplň ven. Krásně jsem se upatlal 😀
Varianta č. 3 až nekonečno
Pokud vám to takto jednoduše nestačí, můžete samozřejmě jakkoliv dle libosti obměňovat. Jen to už není taková ta “čistá geniální jednoduchost” a různé kombinace mohou tvořit i různé kombinace pocitů v břiše…
Napadá mě mnoho možností, jak to obměnit – do “těsta” k sušení se dá přidat např. nastrouhaný kokos, oříšky, semínka, anebo se to těmito věcmi může posypat v sušičce.
Místo banánového krému se možné použít určitě krém avokádovo-kakaový, kokosovoolejno-kakaový, kokosovoolejno-banánovo-kakaový, kakaovomáslovo-banánový, kakiový (z umixovaného kaki, to je také velká lahoda!), hruškový, jablečný, mangový, klidně i čistě avokádový, avokádovo-kakiový…
Na tento krém se dá samozřejmě umístit jakékoliv ovoce nakrájené na kostičky. Nebudu vypočítávat, jaké, různé ovoce samozřejmě všichni známe 🙂
Určitě by šly podobným stylem vyzkoušet i různé jiné 100% ovocné “toastíky” – například usušit takto podobně vrstvu jablek, rozmixovat dvě jablka a na to nakrájet na kostičky další jablko. Stejně tak i hrušky. A když se doplní skořicí, tak to bude určitě přelahodné taktéž. Někdy asi vyzkouším 🙂 Nebo pro ty, co jedí mrkev, se mi zdá, že jablko s mrkví by mohlo k sobě dobře pasovat. Nebo i samotný mrkvový toastík zní slibně (i když nevím, zda by šla usušit samotná mrkvová placka – pomixovaná mrkev. Třeba jo 🙂 ).
Co když banánovo-kakaové chutě ještě nejsou uspokojeny?
Všechny banánové placky jsem už snědl, ale “něco malého” by se do mě ještě vešlo. Banánovo-kakaové chutě ještě nebyly plně uspokojeny, žádná živá čokoláda nebyla v dosahu, a tak jsem ještě v banánovo-kakaových kreacích pokračoval:
Banán s banánovo-kakaovým krémem
Rozmixoval jsem si ještě další banán s dvěma lžičkami kakaa. Je to úžasné samo o sobě! Ale měl jsem chuť si to naaranžovat jako v nějaké nóbl RAW restauraci hezky na talířek 🙂 Aneb variace na klasický restaurační dezert banány v čokoládě se šlehačkou. Jen bez šlehačky a mnohem mnohem zdravější 🙂
Cože? Ještě to nestačí?
Ještě jsem měl chuť na nějaký další dezert. A tak jsem vymyslel toto. Pro změnu zase banán a zase RAW kakao 🙂
Banán jsem si namáčel přímo v sáčku s kakaem. Geniálně jednoduché, geniálně chutné 😀
A tímto cítím, že jsem velice příjemně najeden a co se týče jídla uspokojen zase na dalších 23 hodin. Poslední dobou mě tělo navedlo k tomu, že jím jednou denně. Dávky jídla během tohoto jednoho jídla se přirozeně zvětšily, cítím dobře, kolik se toho do mě vejde a kdy už mám dost. Naprosto mi to takto vyhovuje. Jsem krásně sladěný se svým tělem a užívám si to 😀
A můj dnešní oběd jsem si neužil jenom já, ale užije si i kompost na naší zahrádce. Také se příjemně “nají” 😀
Aneb živá strava je velmi jednoduchá a velmi kreativní 😀
Krásný den nám všem a užívejme si, cokoliv děláme!
Také doporučujeme
Written by Chrisantem Macháček
Autor tohoto článku je Chrisantem Macháček, zakladatel a majitel projektu Ladírna, autor Karet posvátné geometrie, fotograf a malíř. Vede Český Bwiti chrám Kumacenge, kde je možné zažít iniciace s medicínou rostliny Iboga v tradičním kontextu s rituály, hudbou a tancem.
Napsat komentář