Popis
Wayusa (lat. Ilex guayusa) je a amazonský čaj, ručně zpracovaný, pěstovaný udržitelným způsobem ve velmi čistém prostředí horské džungle a bez použití jakýchkoli chemickým látek ekvádorskými indiány Kičua. U nás dostanete pouze čisté nasušené listy zpracovávané ručně, jinde dostanete jen méně kvalitní drť.
Wayusa je příbuzná cesmíny paraguajské, u nás známé jako yerba maté.
Má podobné množství kofeinu jako káva a dvakrát více antioxidantů než zelený čaj. Její nasládlý aftertaste kombinovaný s kouřovou chutí je nezaměnitelný. Mezi čaji a jinými přírodními nápoji není podobný.
Pití wayusy, tedy vývaru z jejích listů, je po stovky, možná tisíce let nedílnou součástí každodenního života v džungli. je to nápoj, který probouzí ducha a dodává energii pro celodenní náročnou práci, nebo naopak umožňuje zůstat celou noc vzhůru kvůli lovu.
Velice podporuje paměť, soustředění a probouzí v člověku živé sny – lucidní snění, kdy si je člověk vědom svého snu, po probuzení si jej dále pamatuje a může s nimi následně pracovat na své cestě životem.
Blahodárné účinky wayusy na zdraví začínají již v žaludku, na který – narozdíl od kyselotvorné kávy – působí uklidňujícím účinkem. Složení wayusy i přes vitalizující efekt snižuje krevní tlak (díky L-theaninu) a hladinu “špatného” cholesterolu, detoxikuje organismus a stabilizuje pH v těle.
Dávkování a příprava
1. způsob přípravy – louhování, pití studeného nápoje
Doporučené dávkování je 3-4 polévkové (5-7 g) lžíce na 1 litr vody. Zalijte nevroucí vodou (do 95° C) a louhujte nejméně 20 minut, ale ideálně mnohem déle (nejlepší účinek je vylouhované od 3 hodin, tedy např. přes celou noc). Listy nechávejte v nádobě stále plavat a můžete průběžně podávat do hrníčku. Když už máte vodu jen na dně, můžete zalít dalšími nálevy horké vody. Wayusa lze zalít celkem až 4 nálevy vody, poslední 4. je již slabší.
2. způsob přípravy – vaření v hrnci, pití horkého nápoje
Chceme-li získat silnější odvar, vaříme wausu v hrnci na mírném ohni, kdy voda stále probublává nejméně 15 minut i mnohem déle (3 hodiny až celou noc). Průběžně můžeme podávat do hrníčků a když voda dojde, můžeme vařit další dávku, případně dodat menší část čerstvých listů a pokračovat ve vaření.
Země původu
Ekvádor
Obsahuje
- kofein – ve 2dcl šálku je stejné množství jako v kávě
- teobromin – vyskytuje se nejvíce v čokoládě
- theanin – aminokyselina, která je obsažena i v listech čajovníku, přímým působením v mozku navozuje stav hluboké relaxace bez pocitu ospalosti, má uklidňující účinky, zvyšuje aktivitu alfa vln a přispívá tak ke zvýšené kvalitě spánku
- kyselina glutamová – neesenciální aminokyselina, podílí se na metabolismu tuků, detoxikaci amoniaku a je nejdůležitějším neurotransmiterem v centrálním nervovém systému, v lékařství se používá k léčbě některých neurologických poruch
- eucin – neesenciální aminokyselina. důležitá pro transkripci, přenosu informací DNA do RNA a pro opravu svalové tkáně a dalších 13 aminokyselin
- vitamíny C a D
- magnesium, zinek, vápník, chrom
- saponiny, antioxidanty(2x více než zel. čaj)
Wayusa navozuje příjemný pocit bdělosti a čilosti bez nervozity a chvění, které může způsobovat káva. Není návyková a nezpůsobuje žádné vedlejší účinky.
Balení
dle zvolené varianty 50 / 100 g/ 200 g / 500 g / 1 kg (některé varianty na dotaz)
Konzistence: drcené listy