WhatsApp / Signal: +420 777691046

Další výsledky...

Generic selectors
Přesná fráze
Hledat v názvu
Hledat v obsahu
Post Type Selectors

Čerstvý celý kolový ořech (Cola acuminata), z Kamerunu

 2,8 4,9 vč. DPH

  • CZK: 70 Kč - 123 Kč

Rostlina povzbuzující tělo i mysl. Přírodní stimulant, přírodní pomocník při hubnutí. 

Tento kolový ořech osobně přivezl Chrisantem ze své cesty do Kamerunu v červenci 2023.
Rostlina povzbuzující tělo i mysl. Přírodní stimulant, přírodní pomocník při hubnutí. 

Botanický popis rostliny

Český botanický název: Kola zašpičatělá (neboli Kolovník zašpičatělý) 
Latinský název: Cola acuminata 
Rozšíření: Afrika, Asie, Jižní Amerika, Severní Amerika

Kolovník zašpičatělý je hubený strom dosahující výše až 20 metrů. Košatou a mohutnou korunou spíše připomíná kaštan koňský. Listy jsou oválné, na obou stranách kožovité, dlouhé až 20 cm a široké 5-7 cm. Čepel je kadeřavá a vlnovitá, řapík listů bývá dlouhý několik centimetrů. Květy jsou jedno nebo oboupohlavné, bílé, seskupené do hroznovitého květenství. Plodem kolovníku je podlouhlý měchýřek až 20 cm dlouhý. Mladé měchýřky bývají složeny do kulovitého útvaru po pěti a zralé bývají nahnědlé. Vnitřek je nahořklý.

Původ a rozšíření

Dodnes jsou kolová semena používána v některých částech Afriky jako platidlo. Muslimové považují kolová semínka za posvátná a dle toho se také chovají. Kolovník je původem ze střední a západní Afriky, kde jsou jeho domovinou hluboké deštné pralesy. Dnes se cíleně pěstuje v Nigérii, Súdánu a v Americe, kde se pěstování kolovníku nejvíce daří v Mexiku, Jamaice a Brazílii. Nachází se také v jižní Asii a tropických oblastech Indie.

Využití

Semena koly byla marketingově využita již v 19. století, kdy John Pemberton přišel na trh s vínovým nápojem obsahujícím výtažky z koky a kolovníku lesklého. Během let a americké prohibici byla do nápoje přidána soda a vznikl nový nápoj Coca-Cola. Dalším významným milníkem v historii kolovníku byla výroba německé energetické čokolády Scho-ka-kola, která se začala vyrábět v roce 1935 a vyrábí se dodnes.

Největšího významu se kolovník dočkal ve farmaceutickém průmyslu, kde je využíván při výrobě povzbuzujících přípravků(kolové víno, tablety, kapsle,…). V potravinářském průmyslu se používá k výrobě osvěžujících nápojů. V tradiční africké medicíně se vyhledává pro svůj stimulační efekt, při unylosti, ztrátě energie a trudnomyslnosti. V západní Africe se kolovníkové oříšky předepisují při erektilní dysfunkci a při duševních potížích(deprese, úzkost, frustrace,…). Tyto plody se mohou opékat, žvýkat nebo přidávat do různých nápojů jako je čaj, mléko či káva. Stimulační efekt kolovníku se dále vyhledává po celém světě.

Plody obsahují kolem 2-3% kofeinu a dalších přidružených alkaloidů, které podporují účinek kofeinu samotného. Ten má kýžený stimulační efekt, působí jako diuretikum(tzn. že pomáhá tvořit a vylučovat moč, proto je vhodné dodržovat pitný režim) a zvyšuje krátkodobě bdělost a stimuluje nervový systém. Podíl tříslovin se nejvíce podílí na tlumení průjmů a střevních potíží, protože fungují podobně jako dezinfekce.

Pro svůj obsah škrobu je vhodný k utlumení pocitu žízně a mírně povzbuzuje centrální nervový systém. V tradiční africké medicíně se plody kolovníku doporučovaly (a stále doporučují) k tlumení žízně, hladu, bolesti. Je pravdou, že mnoho moderních kombinovaných analgetik obsahuje kofein pro získání zesíleného účinku a zlepšení farmakokinetických vlastností preparátu (nástup účinku, absorpce,…).

Používal se k navrácení ztracené vitality, chutě do života, při únavě jakéhokoliv charakteru a také jako afrodiziakum. Účinné látky kolovníku v popředí s vysokým obsahem kofeinu se ve zmíněné míře a koncentraci sledují pro zvýšený účinek při získávání kontroly nad obezitou a poruchami příjmu potravy. U samotného kofeinu se zdá, že zvyšuje srdeční frekvenci a tím energetické spalování tukových zásob, čímž se v kombinaci (nejlépe s pohybem) může docílit snížení nadváhy nebo zvýšené tělesné hmotnosti.

Tradiční dávkování

Cola acuminata se obvykle prodává ve formě prášku. Doporučené dávkování se pohybuje v rozmezí 2 – 6 gramů, které se doporučují rozmíchat v nápoji (teplý nebo v pokojové teplotě). Dávkování by se nemělo převyšovat kvůli riziku nespavosti a neklidu. Kvůli vysokému obsahu kofeinu by colu acuminatu neměly požívat těhotné, kojící ani děti.

V Kamerunu se plody koly konzumují velmi často, během Bwiti ibogových ceremonií i často během dne, pro energii a příjemnou náladu. Konzumují se tak, že se plod rozdělí na cca 0,5-1 cm kousky a ty se rozžvýkají v ústech a spolknou. Poté je možné několik hodin cítit energii tohoto rostlinného průvodce.

Tento produkt je etnobotanický vzorek a není určen ke konzumaci, ani jinému obdobnému humánnímu nebo veterinárnímu užití vnitřnímu či vnějšímu.

Dotaz k produktu

Chcete se nás na cokoliv zeptat? Může se to týkat tohoto produktu (např. vhodnost kombinace s jinými rostlinami, aktuální dostupnost, dávkování...), ale i čehokoliv jiného samozřejmě...

    Když zadáte své telefonní číslo, můžeme Vám zavolat a zodpovědět dotaz telefonicky.

    You may also like…