Popis
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu. V listech achiote jsou obsaženy například alkaloidy, esenciální oleje, fenoly, flavonoidy, geraniol, kyselina galová a další látky. Připravuje se jako nálev, obklad, tinktury.
Achiote (lat. Bixa orellana) je keř nebo strom dosahující výšky 5–10 metrů. Česky oreláník barvířský, Achiote, je známý především svými semeny, které jsou zdrojem potravinářského barviva bixinu, který se přidává do rýže, sýru, mexických jídel, i jako náhražka šafránu.
Indiáni používali semena jako barvivo na tělo, na vlasy a dělali z něj i inkoust. Listy oreláníku se pak staly součástí lidové medicíny. Připravuje se z nich například čaj.
Další hojně užívanou částí rostliny jsou především listy. Z těch se připravují nálevy, obklady či tinktury.
Tradiční dávkování: 8–10 listů (cca 5 g) sušiny vložíme do jednoho litru studené vody a přivedeme k varu. Povaříme zhruba 5 min. a scedíme. Popíjíme 3× denně jeden šálek.
Kontraindikace: Vzhledem k nejasnému působení na metabolismus cukrů (hypo- i hyperglykemický efekt) se nedoporučuje diabetikům! Údaj o možné kontrakci děložního svalstva vylučuje užití těhotnými ženami. Vedlejší účinky nejsou popisovány. Není vhodné pro děti do tří let.
Země původu: Peru