O tom, že existuje ještě jiný kokos, než ten běžný, hnědý, jsem se dozvěděl poprvé v knize  Victorie Boutenko 12 kroků k syrové stravě. V sekci receptů byl „Sergejův fantastický dort z mladého kokosu“ (níže). O mladém thajském kokosu jsem něco zahlédl i u Markuse Rothkranze, a tak, když jsem v diskusi na webu jajsem.com zjistil, že existuje nový web mladekokosy.cz (web již nefunguje, ale funguje mladykokos.cz), s objednávkou jsem dlouho neváhal.

Zásilka s 5 ks mladých thajských kokosůObjednal jsem v polovině listopadu 2013, cena byla tehdy 90 Kč za jeden kus a doprava Českou poštou 79 Kč.

Nyní dováží do Česka kokosy firma MladýKokos.cz, kde si můžete kokosy objednat a dovezou je vám až domů 🙂

Zelený a hnědý, mladý a starý?

Kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera)
Kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera). Zdroj: Wikimedia Commons
Mladé zelené kokosy na palmě
Mladé zelené kokosy na palmě. Zdroj: Wikimedia Commons

Kokosy jsou plody palmy  jménem Kokosovník ořechoplodý, lat. Cocos nucifera z čeledi arekovitých (z kteréžto jsou také např. datlovník a palma olejná z níž se získává palmový olej). Botanicky se jedná o peckovici (podobně jako třeba broskve či meruňky), i když se běžně označuje jako ořech.

Pokud je kokos na palmě v rozmezí 5-8 měsíců, je ještě barva celého kokosu zelená, a označuje se jako „mladý kokos“ nebo také „zelený kokos„. V této době je v kokosu největší množství kokosové vody a bílá dužnina je jemná a měkká.

Když se nechá kokos dozrát 12 i více měsíců, vnější barva se změní na hnědou a dužnina uvnitř ztvrdne a kokos se poté označuje jako „hnědý kokos„, nebo také „starý“ či „dospělý kokos„. To je ten, co se dá běžně koupit v supermarketech za pár (max. desítek) korun.

Vrstvy kokosu

Řez kokosovým ořechem. Zdroj: Wikimedia Commons. 1: Exocarp / Epicarp, 2: Mesocarp, 3: Endocarp, 4: Endosperm, 5: Embryo (zárodek)
Řez kokosovým ořechem. Zdroj: Wikimedia Commons.
1: Exocarp, 2: Mesocarp, 3: Endocarp, 4: Endosperm, 5: Embryo (zárodek)

Kokos je složen z několika vrstev. Vnější exocarp – asi 1 mm silná slupka, která je u mladého kokosu zelená a později tmavne.

Pod slupkou se skrývá mesocarp, což je až 5 cm silná vláknitá vrstva, ze které se drcením, lisováním a dalším zpracováním získává kokosové vlákno.

To, co známe všichni jako kokosová skořápka, je až v pořadí třetí vrstva, botanicky se označuje jako endocarp.

A uvnitř endocarpu už je bílá dužnina (endosperm) se zárodkem (embryem).

Kokosové sestřihy

Celé kokosy. Zdroj: Wikimedia Commons
Celé kokosy. Zdroj: Wikimedia Commons
Vlevo - tzv. "diamantový sestřih" kokosů. Zdroj: Wikimedia Commons
Vlevo – tzv. „diamantový sestřih“ kokosů. Zdroj: Wikimedia Commons
Kokosy zbavené vnější slupky. Dodávka z mladekokosy.cz
Kokosy zbavené vnější slupky. Moje dodávka z mladekokosy.cz
Zralý kokos. Zdroj: Wikimedia Commons
Zralý kokos. Zdroj: Wikimedia Commons

Kokos bez „úprav“, tak, jak se sklidí z palmy, je poměrně nepraktický na přepravu a skladování, protože včetně vnější slupky váží klidně 2-3 kg.Proto se běžně provádí tzv. „diamantový sestřih“ – mačetami pracovníci plantáží odsekají velkou část vnější slupky (exocarp a mezocarp) – z jedné strany vytvoří rovný řez, z druhé strany je kokos sesekán do špičky. Takto se kokosy lépe přepravují a distribuují, v chladu vydrží až 50 dní.

Kokosy z mé dodávky byly více seříznuty, takže z vrchní strany koukala celá skořápka a zespodu byl seseknut rovně.Podle prodejců vydrží v chladu bez problémů 3 týdny.

Zralé kokosy se přepravují bez vnějších obalů.

Jak otevřít mladý thajský kokos

Když jsem dostal kokosy, měl jsem jen povšechné vědomosti o tom, jak se dostat ke kokosové vodě a dužnině. Chtěl jsem co nejdřív ochutnat, tak jsem se nezdržoval hledáním návodů a napadl mě jednoduchý postup…

Jak jsem na to šel já?

Pomůcky: šroubovák, samořezný vrut aspoň 5 cm dlouhý, kladívko

_MG_7719 _MG_7724 _MG_7726 _MG_7727 _MG_7729 _MG_7731_MG_7735 _MG_7737 _MG_7739 _MG_7742 _MG_7743

Šroubovákem jsem našrouboval vrut do špičky skořápky, šlo to dobře, neb má vrut závit k zavrtání do dřeva bez vrtání. Pak jsem trochu zapáčil, vyšplíchlo trošku vody a odchlípl se několik centimetrů velký kus skořápky, kam jsem jednoduše mohl zastrčit brčko a vypít delikátní kokosovou vodu.

Po úžasném zážitku – vychutnání kokosové vody – nastává další fáze – dostat se k dužnině. S kladívkem také žádný problém – stačilo pár ran do skořápky a ta na několika místech praskla, lžící jsem pak vybral dužninu.

Zkoušel jsem ji umixovat dohladka v malém mixérku, s trochou tekutiny to šlo dobře – vznikla delikátní jemná mírně nasládlá tučná kašička, tak akorát na jednoduchý fruktariánský půloběd. Ještě jsem si dal dva tři banány a byl jsem po jídle 🙂

Kokosy z mladekokosy.cz jsou naprosto přírodní produkt, takže skořápky mohly skončit  v popelnici s bioodpadem, na kompostu by se rozkládaly asi docela dlouho. Určitě by se daly využít na nějaké tvoření či vyrábění, ale to už nechám povolanějším rukám…

Jak otevírají kokosy jiní?

Není problém trošku zayoutubit a vybafne plno videí s návody, např. od nejpovolanějšího Markuse Rothkranze, který na videu otevírá diamantový sestřih mladého thajského kokosu:

Mé kokosy v číslech

U posledních dvou kokosů mě napadlo, že bych je mohl zvážit, a tak jsem zjistil, že vážily 780 a 796 gramů včetně skořápky a části obalů, měly v sobě 350 a 390 ml kokosové vody a 140 a 150 gramů kokosové dužniny.

Kokosové produkty – mléko, voda, olej…

Jaký je rozdíl mezi kokosovou vodou a kokosovým mlékem? Čtěte dál, vše se dozvíte…

Kokosová voda

_MG_7727Kokosová voda je voda, která je uvnitř kokosového ořechu. To je to, co se vypije brčkem nebo se přeleje do skleničky a ihned vypije, dá se použít v různých koktejlech a drincích (inspirace níže).

Je superzdravá a superdobrá, chuťově mírně nasládlá. Nejsem výživový poradce, moc mě nezajímá, kolik jakých látek v čem je, ale všude se píše, že kokosová voda obsahuje velké množství minerálů – draslíku, sodíku, vápníku, hořčíku. Je to výborný nápoj na doplnění vody do organismu, energie pro sportovce, zvýšení energie apod. Kdo chce, další chvály si najde bez problémů 🙂

100% kokosová voda se dá v ČR a na Slovensku koupit v plechovkách či tetrapecích od několika firem, s největší pravděpodobností bude voda tepelně upravená, proto již bez důležitých enzymů.

Jiří Melka v komentáři pod článkem napsal, že se dá koupit i kokosová voda v prášku. Nevím, nezkoušel jsem ji, ale já osobně jsem k čemukoliv v prášku dost skeptický. Podle popisu to je vytvořené odpařováním kokosové vody, takže raw to rozhodně není. Určitě to bude lepší varianta než běžné iontové nápoje pro sportovce, je otázka, zda je to lepší než čistá voda… To si samozřejmě posuďte každý sám…

Kokosové mléko

Kokosové mléko se získává z dužniny zralých hnědých kokosů. Dužnina se pomixuje s vodou a do této tekutiny „přejde“ velká část tuků a jiných látek z dužniny. Dá se vyrobit doma, případně koupit v plechovkách s různými stabilizátory a dochucovadly, tuto variantu určitě nebrat.

Kokosový olej

Kokosový olej LifeFoodLisováním dužniny se získává tzv. kokosový olej, nebo též kokosové máslo, nebo též kokosový tuk. Dá se běžně koupit ve skleničkách v prodejnách se zdravou výživou, drogeriích apod. Většinou je uvedeno, že je v biokvalitě a lisován za studena, jiný bych určitě nebral, některé mají i certifikát FairTrade. Kdo chce mít jistotu šetrného zpracování, může koupit od LifeFoodu.

Jedná se o nejzdravější olej na světě, má všestranné použití – dá se použít na jídlo jako přísada do pokrmů – vitariáni zejména do moučníků, všežravci i na smažení (zeleniny, masa i palačinek), používá se hojně při výrobě kosmetiky apod. Další informace najdete třeba v článku na jajsem.com.

O houbě reishi s Ladislavem Šímou

Odvysílali jsme několik webinářů, kde se můžete dozvědět o zdravotních benefitech "bohyně věčného mládí" houby reishi (Lesklokorky lesklé = Ganoderma lucidum), detoxikaci a mnoho dalšího. Pokud vás houba reishi zaujala, zde na tomto webu ladirna.dxnkava.cz se o ní dozvíte mnohem víc, můžete vstoupit také do členského klubu DXN, nakupovat se slevou a mnoho dalšího. Kontaktujte Chrisantema nebo přímo Ladislava Šímu na tel. +420 602 358 285.

Výrobky s houbou reishi také zakoupíte v e-shopu Ladírna.cz, můžete si zde koupit na zkoušku vzorky kávy na ochutnávku. Produkty s houbou reishi najdete zde.

Webináře s Láďou Šímou

Mladokokosové recepty

Co se týče jídla, tak jsem většinou dost líný na nějaké vymýšlení kombinací, a tak si většinou užívám naprosto přirozenou chuť veškerého ovoce, které jím, tak, jak nám to příroda dala – prostě oloupu a jím (pomeranč), oloupu a jím (banán), jím (jablko), maximálně tak umixuju na kašičku nebo řekněme přesnídávku (což byl případ těchto mladých kokosů, občas kaki, manga apod.). Každopádně pár receptů jsem četl a tak se o ně podělím:

Sergejův fantastický dort z mladého kokosu

Již jsem zmínil výše, nalézá se v knize 12 kroků k syrové stravě. Victoria Boutenko o něm píše: „Tento dort vyhrál první cenu na portlandském festivalu syrové stravy“, takže bude určitě výborný.

Těsto:

Ingredience: Jeden šálek syrových nenamočených vlašských ořechů, půlka šálku vašich oblíbených vypeckovaných datlí, čtvrtina šálku šťávy z mladého kokosu, čtyři polévkové lžíce syrového karobu, jedna malá papája

Postup: Rozmixujte vlašské ořechy a datle v mixéru na hladkou směs. Vmíchejte karob a kokosovou šťávu. Rozprostřete jednu vrstvu těsta na rovný talíř. Tuto vrstvu poklaďte tenkými plátky papáji. Na to vše poklaďte směs z datlí a vlašských ořechů.

Poleva

Ingredience: Jeden šálek dužiny z mladého kokosu, voda, dostatečné množství na vytvoření husté polevy, jedna polévková lžíce šťávy se syrové agáve

Postup: Ingredience smíchejte v mixéru Vitamix. Potřete dort polevou. Ozdobte kousky ovoce a ořechů.

Vydá na dvanáct porcí.

Raw laté od Marie Špačkové

Na svém webu zveřejnila Marie Špačková recept na Raw laté se slovy: „Fantastické pití, které by s hrdostí obstálo na jídelním lístku těch nejlepších restaurací.“ Zajisté Marii můžeme věřit 🙂

Ingredience: Voda ze 3 mladých kokosů (pouze voda), 9 čerstvých datlí nejlépe typu „mejdool“, mletá skořice v BIO kvalitě (použila jsem Ceylonskou)

Kokosové drinky z Kulau.sk

KULAU Pure Banadilla

Ingredience: 2 čerstvo vylisované pomaranče alebo 150 ml pomarančovej bio šťavy, 100 ml KULAU kokosovej vody – Pure Coconut, 1 banán, polovica zrelého kokosového orecha, polovica limetky, dreň vanilkového struku, kocky ľadu podľa želania

KULAU Berry-Berry

Ingredience: 2 čerstvo vylisované pomaranče alebo 150 ml pomarančovej bio šťavy, 200 ml KULAU kokosovej vody (podľa chuti buď Pure, Relax alebo Renew), šálka lesných plodov (čučoriedky, maliny, ostružiny), 1 zrelý banán, kocky ľadu podľa želania

Kokosový jogurt – Markus Rothkranz

Merkaba

  • Merkaba spojuje naši mysl, tělo a srdce. Uvádí do rovnováhy všechny tyto složky osobnosti.
  • Pomůže zklidnit mysl, pročistit a vyrovnat všechny energetické pole, dráhy a čakry.
  • Pomůže vyvážit levou a pravou mozkovou hemisféru, mužskou a ženskou složku osobnosti
  • Uvede do dokonalého souladu mysl i emoce.
  • Merkaba propojuje člověka se svým Vyšším Já.

Semináře meditace Merkaba a posvátné geometrie

29. 6. 2017 - 19:00 - 22:00 (Praha-Vršovice)

Světelný disk Merkaba

Kokosové odkazy

Do Česka dováží z Thajska mladý sympatický pár Lenka a David Paterovi, kteří provozují mladekokosy.cz (aktualizace: už nefunguje)

Do Česka nyní dováží kokosy firma MladýKokos.cz, odkud si můžete kokosáky objednat až domů 🙂

Na Slovensku se mladými kokosy zabývá firma KULAU, která také prodává kokosovou vodu, kokosový olej, cukr a nabízí také kokosový catering.

Poznámka

Máte-li cokoliv k doplnění (např. další zajímavé recepty), neváhejte napsat do komentářů či přímo mně.

Chrisantem Macháček

Autor tohoto příspěvku je Chrisantem Macháček, tvůrce a hlavní autor tohoto webu Ladírna.cz, lektor posvátné geometrie a autor e-booku 7 dílků k radostnému životu v hojnosti, který inspiruje ke šťastnému životu TADY a TEĎ.

Komentáře

  • Super článek, ještě bych doplnil že i na českém trhu se dá již koupit bio kokosová voda v prášku, která se jenom rozmíchá s vodou a chutná skvěle! – říkají tomu Coco hydro – http://www.vitalvibe.eu/cs/281-cocohydro-kokosova-voda-v-prasku.html

    • Ad: vitalvibe.eu (kokos v prasku)
      Je to ako s krvou. Ked ju vysusite (aj keby setrne do 40C) a znova nariedite, tak uz zit nebude. Ci sa jedna o pohodlnost, ci praktickost je vecou na zvazenie kazdeho.

  • Skvělý článek 🙂 Do mladých kokosů jsem se zbláznila na první ochutnání právě utrženého, mačetou otevřeného kokosu..

    Kokosovou vodu, kterou prodává Vitalvibe taky kupuju, ale chuť je rozdílná oproti vodě z čerstvého mladého kokosu – také na to v popisu upozorňují, že není náhražkou kokosové vody. Jako levnější varianta a jen tak k rychlé snídani je dobrá 🙂

  • Děkuji Jiří, svůj názor na kokosovou vodu v prášku jsem dodal do textu 🙂

  • Petře prosím pošli mi kontakt, kde si objednat tvé ovoce.Díky.

  • Dnes jsem v Sape koupil kus za 60.

  • Zdravím, chci se zeptat, zda po vypití kokosové vody z mladého kokosu je možné ještě nechat kokos dozrát nebo se už musí vyhodit? Děkuji

    • Ahoj Verčo, nejlepší je po vypití kokosové vody sníst dužninu, je výborná a lahodná, vyhodit se nemusí 🙂
      Každopádně nevím moc, proč by se měl nechat dozrávat – myslím, že by se po nějaké době (v rozmezí asi několika dní či týdnů) zkazil – zplesnivěl.

  • Hezký den,
    chtěla bych se zeptat, co je pravdy na tom, že tyto mladé thajské kokosy jsou po osekání máčené v disiřičitanu sodném, který může pak případně proniknout až do kokosové vody, ať již přes skořápku nebo při jeho otvírání, přelívání kokosové vody apod. ( popis disiřičitanu viz http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E223).
    děkuji

    • Hezký den, Katko,
      tak na tuto otázku bohužel neznám odpověď, nic o disiřičitanu a kokosech jsem neslyšel. Pokud se kupuje běžné ovoce v nebio kvalitě, tak tam jsou nejspíš různé postřiky běžné. Kdo chce být ušetřen, může kupovat v biokvalitě 🙂 Třeba na http://freshbedynky.cz mají veškeré ovoce a zeleninu v biokvalitě, rozváží po celé ČR.

  • Proč ten kokos otevírát tak složitě, já ho ořežu od toho bílého až se dořežu k těm třem dírám tak jedna z nich je vždy průchozí, tedy jen měkká dužina. Vezmu vývrtu natočím ji dovnitř a pak ji vytáhnu i s kusem dužiny a pak jej postavím na sklenici a ono to tou dírou postupně zachvilku vyteče. No dužinu získávám tak, že buď se tam vlámu sikovovkama 😀 nebo pilkou na železo nařiznu a rozlomim na půl. Dužinu od dřeva odďěluji lžičkou, mám pár takových plecháčů, jsou z tenkého plechu tak se na to hodí. Jinak fajn informace a pochutina je to slovy nepopsatelné. Od první chvíle co jsem to prvně ochutnal mě štve že nám tu nerostou palmy ! 😀 Zastavíme zemi ne ? Nejlépe dnes 😀 . Už jsem přemýšlel že půjdu k těm palmám žít jako bezdomovec, teplo tam určitě bude, a tak nějak mi příde že je ten kokos výživově dostačující. Jo když se dívám znova na vaše fotky tak vidím že to děláte na opačné straně než já, na druhé straně by jste našel 3 taková bílá místa jedno z nich je měkké a vede k pokladu uvnitř. Třeba zkusit vývrtkou které zavrtat a vytáhnout 🙂 z vaší metodou bych měl strach že nějaká kapka padne vedle což bych nemohl dopustit 😀

  • otvaram to ako na videu sekacikom na maso. ak je kokos moc tvrdy, do sekaca buchnem kladivom. duzinu treba spotrebovat co najskor, do tyzdna sa pokazi, chyti plesen.

    • Jasně že to tak taky jde, ale představte si při tom takovou tu blondýnku s nalakovanými dlouhými nechty co drží dvěmi prsty sekáček a když viděla kladivo tak se ho lekla až ji vypad z těch prstů ten sekáček :D. Pro takového bude možná i vhodnější jen z lehka ořezat nožem ten bílý obal kokosu a dořezat se na ty 3 dírky a pak vývrtkou na víno vyhledat z těch 3 děr tu která není slepá a vede až k tomu královskému moku 😀 a jde dobře poznat čerstvost a nezávadnost tak že jak propíchnete dužinu tak se kokos jakoby nadechne natáhne trochu vzduch jelikož v kokose je slabé vakuum, kdyby nebylo hrozí že je zkažený…. jinač už uvažuji o tom jak docílit denně čerstvých ořechů za minimální náklady. Jsou dvě možnosti.. jít bydlet tam někde pod palmy.. nebo až začne léto zastavit celou sluneční soustavu. To bychom tu měli léto pořád tudíž i kokosy 😀 co vy na to jdeme do toho ? 😀

  • Díky vám pane…MOC jste mi pomohl s tím jak se dostat do kokosu a taky jak se s tím manipuluje, aby po snědení se dala vyndat dužina, udělat kokos mléko, nebo jogurt a bylo to SUPER!!! Jak je výše napsáno, koupili jsme to v SAPĚ, kde jsme byli na výletě a cena 60,- byla myslím dobrá. Je jen škoda, že jsem z TEPLIC a do SAPY to nemám jak pražáci:-) Vaše stránky se mi líbí a možná se spolu spojíme v budoucnu. Jsem rád, že jsem na stránky a i vás narazil a to co děláte, má skutečně cenu!!!
    S díky Jirka Sirka

  • Zcela zcestné je uvádět, že kokosový olej je nejzdravější na světě. Přitom je to to nejhorší, co na světě existuje. Přikládám článek a vajádření doc. Ing. Jana Pánka, CSc z VCHŠT z fakulty potravinářské a biochemické technologie, jehož oborem je právě chemie a analýza tuků.

Napsat komentář