Cherimoya – nejlahodnější ovoce na světě!

Občas chodím nakupovat do Kauflandu v Olomouci, i když to mám dál, protože tam mají mnohem širší výběr exotického ovoce než v jiných obchodech. Před nějakou dobou jsem měl chuť zkoupit všechny druhy tropického ovoce, které jsem tam našel, a tak jsem poznal plody jako karambola, kiwano, kumquat, dosud nepoznané. Ze všech nejvíc mě však zaujalo ovoce s názvem cherimoya, které se okamžitě po ochutnání stalo jedním z mých nejoblíbenějších druhů. Záhy jsem zjistil, že i mnozí jiní popisují, že je cherimoya nejlepší ovoce na světě 🙂

Proč je cherimoya nejlahodnější ovoce na světě?

CherimoyaProtože je prostě úžasné! Supersladké, ale není to taková „fádní“ sladkost, jako třeba u banánů nebo kaki, ale jsou v něm silně přítomny další lahodné příchutě.

Těžko to popsat, když napíšu „smetanově jemná chuť“, nebo „karamelově medová“, tak to rozhodně nevystihuje úžasný chuťový zážitek, kterým je dužnina cherimoyi v ústech. Nejlepší je ochutnat a také se zamilovat 🙂

Nalákal jsem vás? Pojďme si povědět trochu více…

Co je cherimoya zač?

Vzhled

IMG_1611Cherimoya jsou kulaté, protáhlé či srdcovité plody, velké asi 8-12 cm, dočetl jsem se však, že mohou být až 20 cm velké. Ty si asi nechávají pro sebe ve Španělsku 🙁

Aktuální akce v našem kalendáři akcí

Pořádáme či spolupořádáme zajímavé akce v Praze i jinde po republice. Těšíme se na setkání!

Nejsou zde žádné události

Mají zelenou slupku s neobvyklými černými skvrnami. Na povrchu slupky jsou takové jako by „šupinky“.

Váha

Dva plody, které jsem vážil, měly 250 a 280 gramů. Mohou mít ale prý až 2 kg!

Zralost

Aby se plody daly jíst, musí být dostatečně zralé. Pozná se to tak, že jde slupka všude po všech stranách lehce zmáčknout. V obchodě jsem povětšinou natrefil na tvrdé kusy, pár dní až klidně i týden se musí počkat, dozrají podobně jako banány při pokojové teplotě. To je nekonečné čekání! Obvykle jsem je každý den prohmatával, jestli náhodou už nějaký kousek není aspoň trošku měkký.

Ze své zkušenosti můžu říct, že jsou lepší spíše měkčí než tvrdší. Jednou se mi dokonce stalo, že jsem to nemohl vydržet a zařízl jeden plod, který byl jen trošku měkký zvenku, ale uvnitř byl hodně tvrdý. Chuť mě velice překvapila, protože se to vůbec nedalo jíst. Bylo to tvrdé a chuťové svíravé. Kde se ta lahodnost potom vezme? To je záhada… Počkal jsem do dalšího dne a i rozříznuté změklo, ale rozhodně to nebylo tak dobré, jako kdybych pár dní počkal.

IMG_1613

Jak se to jí?

_MG_7746CherimoyaCherimoya - rozříznutáSemena plodu cherimoya

Celý plod (botanicky prý souplodí, ale to je jedno, že?) rozřízneme na polovinu, vypadá to jako na fotografii vedle.Je dobré nejdřív vyndat stopku, která čouhá ven, a s ní takové to, co je uprostřed, jakpak se tomu říká správně? Vyživuje to jednotlivé buňky a semena, u zvířat by to byla tepna…

Uvnitř je 40-60 černých protáhlých semen, 1-2 cm velkých. Jdou prý celkem úspěšně pěstovat v květináči, což jsem zkoušel, ale nějak se mi nezadařilo. Tak někdy příště…

Já jsem cherimoye vždy jedl tak, že jsem dužninu vybíral lžičkou a semena jednoduše plival na talířek či do čehokoliv, co bylo v blízkosti. Občas jsem si říkal, že umixované by to mohlo být také lahodné, ale nikdy jsem neměl tu trpělivost čekat, než oprostím dužninu od semínek 🙂

Když jsou opravdu plody zralé, teče z toho trochu šťávy, takže jsem si většinou trochu pocintal ruce. Není tedy příliš radno začínat si s cherimoyou někde na ulici, kde není voda na ruce po ruce.

Jak je vidět třeba na videu níže, není potřeba nutně lžička, jde to i jinak 🙂

IMG_1617

A kde to vlastně roste?

Botanické zařazení

Annona cherimoya. Zdroj: Wikimedia Commons

Botanicky se jedná o souplodí keře či nízkého, asi 5-7 metrů vysokého stromu Annona cherimoya nebo taky Annona cherimola, český název asi nemá, všude se uvádí jen Anona, případně Annona, z čeledi Annonaceae, česky láhevníkovité. Tak nemělo by to být česky láhevník?

Ze stejné čeledi je také Asimina triloba, neboli pawpaw, česky krásně muďoul trojlaločný. O tom jsem četl v knize Kompletní návod k vytvoření ekozahrady a rodového statku od Jaroslava Svobody, prý je také úžasné, přezdívá se mu „banány severu“. Věřím, že se mi podaří moďouly ochutnat a ideálně dostat na svou zahrádku 🙂

Původ a pěstování

Plantáž Annony cherimoya v Andalusii. Zdroj: Wikimedia Commons
Plantáž Annony cherimoya v Andalusii ve Španělsku. Zdroj: Wikimedia Commons

 

Žena nesoucí cherimoye v Ekvádoru. Zdroj: Wikimedia Commons

Co se týče geografické polohy, tak ty, které se k nám dováží, pochází ze Španělska, odjinud jsem aspoň neviděl.

Můj ctěný pan tchán viděl na jedné své cestě ve Španělsku sad podivného ovoce, které už z dálky alkoholově vonělo, jak se v teple rozkládaly popadané kusy. Cherimoyový sad by se mi moc líbil 🙂 To bych se musel asi přestěhovat do teplejších krajin…

Původně pochází z hor Jižní Ameriky – Inkové ho pojmenovali Chirimuya.V současné době se pěstuje ve vyšších polohách tropů a subtropů, největšími producenty jsou Keňa, Brazílie, Izrael a Chile.

Ještě přidám pár obrázků z Wikipedie

800px-Annona_cherimola,_treeCHIRIMOYAS 800px-Starr_070308-5404_Annona_cherimola452px-Chirimoyo800px-Cherimoya_(Annona_cherimola)_in_Cali_Colombia800px-Anone800px-Annona_cherimola

 Další informace

Když někde v obchodě nebo na cestách uvidíte cherimoyu, tak po ní rozhodně sáhnete, neprohloupíte!

Autor článku je Chrisantem Macháček, provozovatel a hlavní autor tohoto webu Ladírna.cz, lektor posvátné geometrie a autor e-booku 7 dílků k radostnému životu v hojnosti, který inspiruje ke šťastnému životu TADY a TEĎ.

Tento článek byl původně publikován na webu Fruktarián.cz. Další články, původně publikované na tomto webu:

3 komentáře na „Cherimoya – nejlahodnější ovoce na světě!“

  1. Zajímavé .. jedla jsem nedávno poprvé jiné, příbuzné tím, že má bílou dužinu s tmavými semínky – http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/pitaya/pitaya-popis.htm
    .. A nedávno jsem objevila další – taky podobnou uvnitř a ověnčenou oslavnými ódami – ale tu jsem ještě neochutnala – http://www.zdravizperu.cz/anona-graviola

    JInak – když jsem hledala na ni odkaz, zjistila jsem, že jsou ze stejného „rodu“ .. když jsem zadala první jméno „anona“ – nabídl mi google: „anona graviola“ – a taky „anona cherimoya“ 😉

  2. No, nevím, Petře..
    není snad třeba zatěžovat planetu dovážením ovoce, které roste jen v určité oblasti- měli bychom to respektovat, matka Země je moudřejší než my.
    Snad až se zadaří si ji vypěstovat tady..ale že to nejde asi znamená že v našich podmínkách potřebujeme jiné složení jídla než tak kde je stále teplo.
    Nemyslím to zle, já jsem pozorná k tomu co mi vesmír povoluje- prostě na to nemám peníze na drahé exotické ovoce a tím mi vesmír dává najevo, že není pro mne.
    Ale každý máme cestu a je to jen můj názor ..přeju ti krásné dny.
    Dáša

  3. dobry den, ovoce jsem ted ochutnal poprve v zivote v indii a musim rici ze je velice lahodne. lepsi mi snad chutna jen dobry a zraly durian. v tropickych zemich prezimuji vzdy v ruznych zemich uz skoro 30 let ale nikdy jsem se s touto dobrotou nikde nesetkal. az ted. o to me vic udivuje, ze ji prodavavi v kauflandu v olomouci, ale zazraky se holt deji 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *